en-Hogyan ültessünk?

20/07/2022

Manapság inkább az a ritka, hogyha egy esküvőn mindkét oldalról élnek az örömszülők és nem váltak el, többségében úgy kell megoldani az ültetést, hogy valamelyik fenn áll.

Hogyan készítsünk ültetési rendet?

1. Menyasszony és Vőlegény kettecskén a főasztalnál

Ez a legegyszerűbb megoldás. Nincs belőle probléma, hogy esetleg mást ültettek oda, vagy a legrosszabb eshetőség: megpróbáljátok magatok mellé ültetni az örömszülőket (ha van valamelyiküknek új családja, ez nagyon rosszul veszi ki magát). Az "ültessük egymás mellé őket" opciót csak akkor javaslom, ha elváltak, de viszonylag jó kapcsolatot ápolnak és a Ti kedvetekért minden létező sérelmüket félre tudják tenni.

2. Tanúkkal ültök egy asztalnál

Ez egy járható út, sok helyen eleve hagyomány, hogy a főasztalnál az ifjú pár ül a nászasszonyékkal. Itt is arra kell figyelni, hogy párral/családdal jönnek-e, ne szakítsatok szét senkit, ha nem muszáj.

Hova ültessük az örömszülőket?

Körasztalnál

Körasztalnál kicsit könnyebb szétültetni a rossz viszonyban lévőket, de próbáljatok meg odafigyelni, hogy a hozzátok közel eső asztalokhoz üljenek és ne háttal nektek.

Táblás elrendezésnél/ U alakú asztaloknál

Ha U alakú elrendezés lesz, ott ez picit macerásabb, hiszen úgy szokás (de mint minden szokást, ezt se muszáj betartani), hogy egyik oldalon a menyasszony vendégei ülnek, a másikon a vőlegényé. Annyit tudtok "csalni", hogy üljenek egymás mellett, vagy egymással szemben, közéjük ültetitek vagy a tanút vagy esetleg nagymamát/nagypapát, testvért.


Általában az ültetési rend megalkotása az egyik legnehezebb része az esküvőnek (ha esetleg emlékszik valaki Sheldon és Amy esküvője kapcsán a tanú kiválasztása), de ha az örömszülők a mindennapokban nem is beszélnek egymással, a többségük az esküvőre félre tudja tenni a sértettséget.